DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Coğrafi Konumu
Yurdumuzun doğusundadır. 164.000 km2 lik bir alan ile yüz ölçümünün büyüklüğü bakımından 1. sırada yer alır.
Yeryüzü Şekilleri
Bölgenin ortalama yükseltisi 2000 – 2200 m arasındadır. Ortalama yükseltisi en fazla olan bölgemizdir. “Türkiye’nin çatısı” olarak isimlendirilir.
Dağları :Çimen, Kop, Allahuekber ve Yalnızçam Dağları , Munzur (Mercan) Dağları, Karasu-Aras Dağları ve Ağrı Dağı ,Güneydoğu Toroslar, Bitlis Dağları, Buzul (Cilo) Dağlarıdır.Ağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek noktasını oluşturur.
Bölgedeki ovalar: Elbistan, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Van, Yüksekova ve Başkale güneyde, Erzincan, Tercan, Aşkale, Erzurum, Pasinler, Horasan, Kağızman, Iğdır ovaları kuzeydedir.
Platolar: Erzurum-Kars platosu
İklim ve Bitki Örtüsü: Kış mevsimi uzun ve soğuktur.Yaz mevsimi ise sıcak ve kısadır.Kış mevsiminde yağışlar genelde kar şeklindedir.
Akarsuları: Karasu ve Murat birleşerek Fırat Nehrini oluşturur.
Munzur Suyu, Pülümür Çayı ve Tahar Çayı, Dicle Nehri Aras ve Kura nehirleri.
Gölleri: Van Gölü ülkemizin en büyük gölüdür ve suyu sodalıdır. Bölgenin diğer gölleri şunlardır: Erçek, Nazik, Çıldır, Hazar ,Balık, Haçlı, Nemrut ,Akgöl.
Ayrıca bölgede Keban ve Karakaya Baraj Gölleri de bulunmaktadır.
Tarım
Tarım ürünleri düşük sıcaklığın etkisiyle daha geç olgunlaşır. Tarım ürün çeşidi azdır. Bölgede ulaşım zordur. Sanayi de gelişmediğinden halk daha çok tarım kesiminde çalışmaktadır.Bölgede birinci ekonomik faaliyet hayvancılıktır.
Yerşekilleri ve iklimin olumsuz etkisinden dolayı tarımsal faaliyet gelişmemiştir.
Arpa , Buğday Tütün, Pamuk ,Kayısı , Şeker Pancarı,Üzüm,Dut,Elma, patates, lahana gibi çeşitli ürünler de yetiştirilir. Sıcaklığın düşük olmasından dolayı sebzecilik gelişmemiştir.
Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılıkta elverişli şartlara sahiptir. Küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Dağlık yörelerde ise kıl keçisi yetiştirilmektedir. Canlı hayvan, tereyağı ve peynir halkın önemli geçim kaynaklarıdır.
Hakkâri, Kars ve Bitlis’te arıcılık gelişmiştir. Türkiye bal üretiminin %20’sini Doğu Anadolu Bölgesi verir.
Yeraltı Zenginlikleri
Türkiye’de maden çeşitliliği ve rezervinin (miktar) en fazla olduğu bölge, Doğu Anadolu Bölgesidir. Yer altı kaynakları: Demir,Krom,Bakır ,Kurşun-Çinko Linyit kömürü ,Oltu Taşı,Barit , Kalay ,Kaya tuzu.
Sanayi
Doğu Anadolu Bölgesi’nde endüstri yeterince gelişmemiştir. Sanayi bakımından en geri kalmış bölgedir. Doğu Anadolu Bölgesi, maden varlığı ve elektrik enerjisi üretimi ile Türkiye sanayisinin gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadır.
Keban Barajı Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık % 25’ini sağlamaktadır
Turizm
Doğu Anadolu’da bulunan, Ağrı Dağı, Van Gölü, Nemrut Dağı, Süphan Dağlan, Sat Dağları, Mercan Vadisi Milli Parkı turistlerin ilgisini çeken doğal güzelliklerdir. Bölgede dağcılık ve kış sporları için çok uygun ortamlar vardır.
Palandöken Dağları’nda, Bingöl’de ve Sarıkamış’ta dağ sporları tesisleri bulunmaktadır.
Doğubeyazıt yakınlarındaki İshak paşa Sarayı da önemli turizm alanlarından birisidir. Erzurum ve Diyadin’de bulunan kaplıcalar sağlık turizmi için önemlidir.
Nüfus ve Yerleşme
Yüz ölçümü en geniş olan bu bölgemizde yer şekilleri ve iklimin de etkisi ile nüfus azdır. Nüfus yoğunluğu, Türkiye nüfus yoğunluğunun altındadır. Bölgede şehirleşme oranı çok düşüktür. Erzurum, Elazığ ve Malatya bölgenin büyük yerleşim birimleridir.
Yeraltı Zenginlikleri
Türkiye’de maden çeşitliliği ve miktarının en fazla olduğu bölge, Doğu Anadolu Bölgesidir.
- Yer altı kaynakları: Demir, Krom, Bakır ,Kurşun , Çinko , Linyit kömürü ,Oltu Taşı, Barit , Kalay ,Kaya tuzu.
Sanayi
- Doğu Anadolu Bölgesi’nde endüstri( SANAYİ) yeterince gelişmemiştir. Sanayi bakımından en geri kalmış bölgedir.
- Doğu Anadolu Bölgesi, elektrik enerjisi üretimi ile Türkiye sanayisinin gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadır.
- Keban Barajı Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık % 25’ini sağlamaktadır
Turizm
Doğu Anadolu’da bulunan, Ağrı Dağı, Van Gölü, Nemrut Dağı, Süphan Dağları , Mercan Vadisi Milli Parkı turistlerin ilgisini çeken doğal güzelliklerdir.
Bölgede dağcılık ve kış sporları için çok uygun ortamlar vardır.
Palandöken Dağları’nda, Bingöl’de ve Sarıkamış’ta dağ sporları tesisleri (Kayak tesisleri) bulunmaktadır.
Doğubeyazıt yakınlarındaki İshak paşa Sarayı da önemli turizm alanlarından birisidir. Erzurum ve Diyadin‘de bulunan kaplıcalar sağlık turizmi için önemlidir.
Nüfus ve Yerleşme
Yüz ölçümü en geniş olan bu bölgemizde yer şekilleri ve iklimin de etkisi ile nüfus azdır. Nüfus yoğunluğu, Türkiye nüfus yoğunluğunun altındadır. Bölgede şehirleşme oranı çok düşüktür. Erzurum, Elazığ ve Malatya bölgenin büyük yerleşim birimleridir.
Bir önceki yazımız olan Cami ve Bölümleri Proje ödevi başlıklı makalemizde cami bölümleri, cami hakkında kısa bilgi ve Cami ve Bölümleri proje ödevi hakkında bilgiler verilmektedir.
Yaa neden proje örnekleri çıkmıyor 😈😠😈😠